Ότι λέμε το εννοούμε και το κάνουμε πράξη.

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στο prismanews.gr ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου με τη Νέα Δημοκρατία Μάξιμος Σενετάκης. Ο κ. Σενετάκης υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και είναι έτοιμη με την ψήφο του ελληνικού λαού να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις της συνέχειας και να κάνει τη σκληρή δουλειά.

Ο κ. Σενετάκης δηλώνει πως δεν θέλει καν να σκέφτεται το ενδεχόμενο οι πολίτες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ κι ελπίζει έστω και την τελευταία στιγμή να καταλάβουν και να εμπιστευθούν τους ικανούς.

Αναλυτικά η συνέντευξη Σενετάκη έχει ως εξής:

Κύριε Σενετάκη την προηγούμενη περίοδο βρισκόσασταν μέσα στην κυβέρνηση. Ποια ήταν τα όσα έγιναν αυτό το διάστημα για να βελτιωθεί η κατάσταση στη χώρα; Ποιες οι πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση σας για να βγει η χώρα από την κρίση;

Θα μου επιτρέψετε μια μικρή διόρθωση. Δεν βρισκόμουν μέσα στην κυβέρνηση. Ήμουν βουλευτής της συμπολίτευσης με τη ΝΔ. Υπό αυτή την έννοια δεν ασκούσα κυβερνητικά καθήκοντα, αλλά στήριζα το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, το είχε ως αποκλειστικό στόχο την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αντιλαμβάνεστε ότι στο πλαίσιο μιας συνέντευξης δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Θα σας πω όμως τούτο που ίσως δεν έχει ακουστεί όσο θα έπρεπε. Η κυβέρνηση εφάρμοσε ένα σχέδιο ριζικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που ήταν προϋπόθεση για την απρόσκοπτη ροή χρηματοδότησης της χώρας, η οποία όπως θα θυμάστε ουσιαστικά “χρεοκόπησε” προ ετών. Αν το σχέδιο δεν εφαρμοζόταν, οι εταίροι μας θα διέκοπταν τη χρηματοδότηση και η Ελλάδα που στο μεταξύ είχε τεθεί εκτός αγορών δεν θα μπορούσε να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και οι Έλληνες θα ζούσαν στιγμές Αργεντινής όπως όλοι γνωρίζουν πολύ καλά. Είτε μας αρέσει, είτε όχι αυτή είναι η αλήθεια.

Η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη και το πολιτικό κόστος της εφαρμογής ενός επώδυνου, αλλά αναγκαίου προγράμματος που είχε δυο σκέλη. Το σκέλος της δημοσιονομικής προσαρμογής, δηλαδή μέτρα εξορθολογισμού και μείωσης των δαπανών και το σχέδιο ανάπτυξης με εφαρμογή πολιτικών που θα έδιναν τη δυνατότητα στη χώρα να παράξει νέο πλούτο και να προσφέρει νέες θέσεις εργασίας. Αυτό συμφωνήθηκε με τους εταίρους και ως στόχο να δώσει τη δυνατότητα στην χώρα να αναπτύσσεται, ώστε και το χρέος της να αποπληρώνει και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της να μην υποστεί καθολική καθίζηση. Αυτή είναι η αλήθεια. Όπως αλήθεια είναι πως το πρόβλημα εφαρμόστηκε επιτυχώς και το επιβεβαιώνουν όλοι οι αριθμοί. Αυτή λοιπόν η επιτυχής εφαρμογή δίνει σήμερα τη δυνατότητα στη χώρα να συζητήσει τρόπους ελάφρυνσης του χρέους.

Είναι μια δυνατότητα που προβλέπεται στην απόφαση του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012. Για να το πω απλά. Αν εμείς δεν είχαμε κάνει τη “βρώμικη δουλειά”, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα δεν θα είχε την πολυτέλεια να υποστηρίζει θα διαπραγματευτεί “σκληρά” την αναδιάρθρωση του χρέους. Και επειδή δεν υπάρχει μετρητής σκληρότητας διαπραγμάτευσης, θέτω ένα ερώτημα στους αναγνώστες σας. Ποιον εμπιστεύεστε να κάνει μια δύσκολη δουλειά που απαιτεί γνώσεις, επιχειρήματα, σοβαρότητα και συνέπεια. Στην κυβέρνηση που αγνόησε το πολιτικό κόστος για το καλό της πατρίδας και έδειξε εμπράκτως ότι μπορεί να φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή. Ή σε ένα κόμμα συνονθύλευμα αντιτιθέμενων απόψεων που για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η εξουσία για την εξουσία;

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μίλησε για μια νέα ημέρα, όπου η ανεργία θα μειωθεί, οι μισθοί θα αυξηθούν, η ανάπτυξη θα έρθει και όλα αυτά είναι μέρος μόνο των όσων θα κάνει η Νέα Δημοκρατία το 2015 εφόσον επανεκλεγεί. Κάποιοι μίλησαν για μια ουτοπία του Σαμαρά που κανείς δεν βλέπει, τουλάχιστον προς το παρών. Εσείς ως μέλος του Κοινοβουλίου βλέπετε αυτές τις δεσμεύσεις να γίνονται πράξη και μάλιστα μέσα στο 2015.

Αδιαμφισβήτητα! Διότι εμείς αποδείξαμε πως ό,τι λέμε το εννοούμε και το κάνουμε πράξη. Το έργο δεν ολοκληρώθηκε. Διότι η έξοδος της χώρας από την πολυεπίπεδη κρίση που βίωνε δεν πραγματοποιείται με το άγγιγμα ενός μαγικού ραβδιού.

Ο κύκλος λέει: Οι αριθμοί χειροτερεύουν, μετά χειροτερεύει η ζωή των ανθρώπων, οι αριθμοί βελτιώνονται και μετά βελτιώνεται η ζωή των ανθρώπων. Μέχρι το μέσον της κυβερνητικής της θητείας, η κυβέρνηση πέτυχε τη βελτίωση των αριθμών και είχε αρχίσει να διαφαίνεται ότι βελτιώνεται και η ζωή των ανθρώπων. Αυτό δεν άρεσε προφανώς στην αντιπολίτευση που θα έχανε το καιροσκοπικό αντιμνημονιακό της αφήγημα.

Για αυτό εκμεταλλεύτηκε την προεδρική εκλογή για να ρίξει την κυβέρνηση και να σύρει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ανακόπτοντας την ανοδική πορεία της οικονομίας, σμπαραλιάζοντας ό,τι με κόπο και θυσίες οικοδομούνταν επί δυόμισι χρόνια και επανατοποθετώντας τη χώρα στο φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας και της αστάθειας. Οι πολίτες θα πρέπει να την τιμωρήσουν για αυτήν την ανεύθυνη στάση της που βάζει σε νέες περιπέτειες τη χώρα.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής έρθει πρώτο κόμμα, αλλά όχι αυτοδύναμο, ποια στάση θα κρατήσει η Νέα Δημοκρατία;

Δεν θέλω να σκέφτομαι καν το ενδεχόμενο ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Εύχομαι οι πολίτες να αντιληφθούν, έστω την ύστατη στιγμή, το διακύβευμα και την ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνουν με την ψήφο τους και να επιτελέσουν το χρέος τους.

Οι πολίτες δεν ήθελαν και ορθώς να αναλάβουν τέτοια ευθύνη. Για αυτό και στην συντριπτική τους πλειονότητα δεν ήθελαν πρόωρες εκλογές. Δυστυχώς, η αντιπολίτευση τους το επέβαλε.

Η ΝΔ που εκπροσωπεί τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη θα πράξει και πάλι το καθήκον της απέναντι στη χώρα. Θα είναι ο εγγυητής της σταθερότητας και της δημοκρατικής ομαλότητας. Θα τιμήσει τον ιστορικό της ρόλο, ως μια παράταξη που ενώνει και δεν διχάζει τους Έλληνες. Αυτός είναι ο εθνικός ρόλος και αυτός θα παραμείνει. Οι πολίτες πρέπει να το καταλάβουν και να εμπιστευτούν νέους και ικανούς ανθρώπους που υπάρχουν στα ψηφοδέλτια της.

Αν η Νέα Δημοκρατία καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές προς τα πού θα αναζητήσει συμμαχίες; Θα προτείνει ξανά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Δήμα;

Η ΝΔ έχει αποδείξει ότι διαθέτει κουλτούρα συνεργασιών και συναινέσεων. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα το κάνει στον ιστορικό της κύκλο. Το έπραξε το 1990 συμπράττοντας τότε με την υπεύθυνη Αριστερά, την οποία ο ιδρυτής μας είχε την εθνική πρόνοια να νομιμοποιήσει στην αρχή της Μεταπολίτευσης. Το έπραξε και πρόσφατα συνεργαζόμενη με τον επί μακρόν μεγαλύτερο αντίπαλο της, το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο θα πράξει αν χρειαστεί και τώρα. Διότι πάνω από το συμφέρον της παράταξης είναι το συμφέρον της χώρας και ο σεβασμός στη βούληση του ελληνικού λαού. Σε ό,τι αφορά στην εκ νέου υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα, σας παραπέμπω στη ρητή και κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Για ποιο λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να πιστέψουν τα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και γιατί πρέπει όπως υποστηρίζει στα τηλεοπτικά σποτ το κόμμα σας να φοβάται η κοινωνία μια προοπτική κυβέρνησης αριστεράς; Θα καταστραφούν όντως τα πάντα εφόσον έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ;

Η καταστροφολογία και η κινδυνολογία δεν ταιριάζει στο χαρακτήρα μου και νομίζω πως δεν είναι ευχάριστη σε μετριοπαθείς και υπεύθυνους πολίτες που δυσανασχετούν όταν αισθάνονται να υποτιμάται η νοημοσύνη τους.

Όμως, θα διαφωνήσω με τον καιροσκοπικό εφησυχασμό που σκοπίμως καλλιεργεί η αντιπολίτευση αποδίδοντας στην κυβέρνηση απόπειρα εκφοβισμού της κοινής γνώμης. Ο κόσμος δεν τρομοκρατείται και δεν θα έπρεπε. Ο κόσμος προβληματίζεται και ορθώς πράττει.

Προς αυτή την κατεύθυνση η προεκλογική καμπάνια της ΝΔ αποσκοπεί στο να βοηθήσει στον προβληματισμό του. Να προειδοποιήσει για τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα, ώστε να αναλογιστεί τι διακυβεύεται με την ψήφο του. Ξέρετε όριο στον πάτο δεν υπάρχει. Αν κάποιοι νομίζουν ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα πια, τους εφιστώ την προσοχή. Κάθε λάθος σε οδηγεί σε πτώση κατά 50% από το σημείο που βρίσκεσαι σήμερα.

Γιατί να σας εμπιστευθεί ξανά προσωπικά ο κόσμος; Γιατί να επιλέξει μεταξύ των 11 υποψήφιων βουλευτών της παράταξης σας εσάς;

Γιατί σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και για τη χώρα και για την παράταξη δεν δίστασα να στηρίξω θέσεις που θεωρούσα σωστές για τον εκσυγχρονισμό της χώρας. Γιατί ποτέ δεν έλειψα από καμία μάχη στη Βουλή και γιατί πάντα λειτουργούσα με γνώμονα αυτό που θεωρούσα σωστό για τους πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους. Το ίδιο θα συνεχίσω να κάνω και τώρα και νομίζω ότι όπως το έκανα με σοβαρότητα και επάρκεια τα δυόμισι προηγούμενα χρόνια, έτσι θα συνεχίσω να το πράττω. Με ενδιαφέρει να είμαι χρήσιμος, όχι αρεστός.

Ποια είναι η εκτίμηση σας για τις εκλογές της Κυριακής; Τι αναμένεται να αλλάξει στη χώρα μετά από αυτές, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, που εκτιμώ πως στην απάντηση σας θα ισχυριστείτε ότι οι πολίτες θα επιλέξουν το δρόμο της αλήθειας και τη Νέα Δημοκρατία;

Δεν μπορώ να ισχυριστώ τι θα επιλέξουν οι πολίτες. Μπορώ όμως να ισχυριστώ πως ο δρόμος που έχουμε χαράξει είναι ο σωστός και μόνος ασφαλής για να οδηγήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα για μια αυτοδύναμη ανάπτυξη με οικονομική αυτοτέλεια που είναι και η προϋπόθεση της εθνικής αξιοπρέπειας.

 

Δείτε τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.prismanews.gr/index.php/elections2015/item/101586-senetakis-maximos-sinenteuksi