Πρωτοβουλία να καλέσει το σύνολο των παραγωγικών φορέων του Ηρακλείου, “για μια συζήτηση όπου θα ακουστούν εκατέρωθεν επιχειρήματα στο πλαίσιο του προεκλογικού διαλόγου”, ανέλαβε ο κ. Μάξιμος Σενετάκης.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου πλαισιωμένος από την συνυποψήφια του και συνάδελφο του πολιτικό μηχανικό κ. Μαρία Λυδάκη και τον Αντιπρόεδρο του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Μιχάλη Γολοβάνη συνομίλησαν με τους προέδρους των επιμελητηρίων, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του, σε κλίμα συναίνεσης και αλληλοκατανόησης χωρίς εντάσεις και αντεγκλήσεις.

“Ήρθα περισσότερο να ακούσω” είπε ο κ. Σενετάκης, δηλώνοντας απερίφραστα ότι είναι υπέρ του επιμηλητηριακού θεσμού, αναγνωρίζοντας ότι το παλιό σύστημα της υποχρεωτικότητας των εισφορών έπρεπε να εκλείψει και ορθώς αντικαταστάθηκε από το σύστημα χρηματοδότησης με ανταποδοτικό τέλος στις υπηρεσίες που παρέχουν τα επιμελητήρια.

“Μπήκα στην προεκλογική μάχη για να βοηθήσω” είπε η κ. Λυδάκη παροτρύνοντας τους παρευρισκόμενους να “συζητάμε για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο”. Ο κ. Γολοβάνης από την πλευρά του έθεσε θέμα γενεών στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών ειδικά για τον κλάδο των μηχανικών, όπου το σύστημα αδικεί τους νεότερους συναδέλφους που καλούνται να εισφέρουν στο σύστημα από χρήματα που δεν κερδίζουν λόγω της κρίσης του κλάδου.

Ποιο γενική ήταν η τοποθέτηση του κ. Μανόλη Αλιφιεράκη, προέδρου του ΕΒΕ Ηρακλείου, ο οποίος τόνισε πως “το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το χρέος, αλλά το εμπορικό ισοζύγιο”, και αναρωτήθηκε “πως θα εξυπηρετήσεις το χρέος αν δεν έχεις παραγωγική συγκρότηση, αν δεν έχουμε ανάπτυξη;” και σημείωσε πως ο ρόλος των επιμελητηρίων δεν είναι συνδικαλιστικός αλλά επικουρικός για να αναδειχθούν οι υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου.

Δυο βασικές αντιρρήσεις για το νομοσχέδιο περί τροποποίησης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το ζήτημα της αναγκαστικής εκτέλεσης (πληστηριασμοί) και της κατάργησης της μαρτυρικής κατάθεσης, εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Άρης Ροζάκης. Για την πρώτη, ιδιαίτερα τόνισε πως “υπάρχει απροκάλυπτη στήριξη των τραπεζών και έχει αντικοινωνική φιλοσοφία”. Παράλληλα, το μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου, Φραγκίσκος Λαμπρινός έθιξε την άθλια κατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου και του “τριτοκοσμικού” τρόπου που λειτουργεί, επηρεάζοντας αρνητικά όλη την κοινωνία προκαλώντας το σχόλιο του κ. Σενετάκης πως “χωρίς απονομή Δικαιοσύνης δεν υπάρχει Δικαιοσύνη”.

“Για να υπάρξει ανάπτυξη, πρέπει να υπάρξουν υποδομές” τόνισε το μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ ΤΑΚ κ. Κώστας Χαμηλοθώρης, χαρακτηρίζοντας “ύβρις” για την πόλη την κατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου, ενώ έθεσε επιτακτικά το θέμα ολοκλήρωσης του χρονοδιαγράμματος του ΒΟΑΝ, ΝΟΑΚ, τονίζοντας πως χωρίς το έργο, ουδείς μπορεί να επενδύσει σοβαρά στον τόπο.

Τα προβλήματα του ιατρικού κλάδου ανέδειξε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Χάρης Βαβουρακάνης, σημειώνοντας πως “δεν υπάρχει δωρεάν υγεία, όλο πληρώνονται, το θέμα είναι παίρνεις σε ποιότητα υπηρεσιών αυτό που πληρώνεις”. Εντύπωση ωστόσο προκάλεσε η αναφορά του για το ασφαλιστικό καθεστώς των γιατρών, όπως σε αντίθεση με τους μηχανικούς, το Ταμείο ασφαλίζει την εργασία και όχι την ιδιότητα. Συμπλήρωσε δε πως στις συζητήσεις για τις όποιες αλλαγές γίνονται στον κλάδο θα πρέπει να υπάρχει θεσμική παρουσία και θέση του Ιατρικού συλλόγου.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του κ. Χάρη Κουμαντάκη, προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου, ο οποίος τόνισε πως διαλύθηκε ο παραγωγικός ιστός της χώρας και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα για χάρη του σωρρευτικού κεφαλαίου, των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων. Τόνισε δε πως όσον αφορά το οικονομικό μοντέλο που επιβάλλουν οι δανειστές, δεν υπάρχουν αντιστάσεις και πως δεν γίνονται πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Σημειώνοντας, επίσης, πως θα έπρεπε να είχαμε κάνει τα δικά μας Μνημόνια, προσαρμόζοντας τη ψυχοσύνθεση των Ελλήνων με τις νέες απαιτήσεις της διεθνούς οικονομίας.

Ο κ. Σενετάκης ευχαρίστησε τους φορείς για τη συμμετοχή τους στον διάλογο και δεσμεύτηκε, εφόσον επανεκλεγεί, να διατηρήσει απρόσκοπτα την επικοινωνία μαζί τους, καθώς όπως τόνισε: “Όταν ακούω τα επιμελητήρια ακούω τη φωνή της πραγματικής οικονομίας”.